Het is een kunst om je omgeving schoon te houden!

Zet het in de agenda: de volgende actie van Huizen Schoon is op 7 september! 

De Krachtcentrale is ons startpunt, omdat voor en naast dit cultureel centrum de Kunst- en Cultuurmarkt wordt georganiseerd. Vorig jaar was het evenement drukbezocht. Dit jaar komen er maar liefst 75 kramen en daarnaast een podium voor muziek en dans. 

Het thema van de dag: Het is een kunst om je omgeving schoon te houden!

Je kunt je inschrijven voor een of twee blokken (10.30 – 12.30 uur en/of 12.30 -14.30 uur). Tussendoor mag je aanschuiven voor een gezelllige lunch!

Details over de dag volgen. Wij hebben er zin in! Wil je meehelpen? Stuur even een berichtje naar info@huizenschoon.nl en wij nemen dan even contact me je op.

Met een kunstzinnige & frisse groet,

Jos van Wier en Marian van den Berge

Delen

Be the Change you want to see

https://www.plasticsoupfoundation.org/

Een van onze vrijwilligers, docente maatschappijleer, Marian van den Berge, heeft op school een project over zwerfafval en plastic soup met leerlingen van 4 VWO gedaan.

Een uitgebreid artikel hierover, wat zeker de moeite waard is om eens door te lezen, is terug te vinden met onderstaande link:

Delen

Nieuwe sponsor

https://www.degooischefotoschool.nl/

Vandaag is bekend geworden dat De Gooische Fotoschool een deel van de sponsoring voor haar rekening gaat nemen.

Hierdoor zijn we als Huizen Schoon dus ook bij toekomstige acties verzekerd van broodjes en/of koeken.

Namens iedereen willen we Helen Hofman hierbij bedanken voor dit fijne gebaar!

Delen

Wijzigingen Huizen Schoon

Beste lezers,

Onlangs heeft er een overleg plaatsgevonden tussen een aantal vrijwilligers om eens te kijken hoe we Huizen Schoon op een wat breder draagvlak zouden kunnen voortzetten.

Onderstaand vinden jullie het verslag van dit overleg. Mocht je zelf nog ideeën hebben of wellicht een bijdrage willen leveren in bijvoorbeeld het organiseren van een actie, laat dat dan even weten door op de Facebookpagina een reactie achter te laten.

Aanwezig: Gert-Jan Nagel (Gert-Jan1), Jos van Wier, Monica Lemmens, Marian van den Berge en Gert-Jan van Dommelen (Gert-Jan2)

Doel Huizen Schoon:

1. Bewustwording en publiciteit 2. Reduceren en voorkomen van afval in de natuur 3. Gezelligheid

ad 1.

I. Eigen Opruimacties:

We gaan komend jaar 4-5x een opruimactie organiseren waarbij de focus ligt op afval opruimen op een bepaalde locatie, en niet/minder op het aanwezig zijn op een evenement:

 • 22 juni, komende zaterdag, Havendag: Gert-Jan1 verzorgt nog de coördinatie. Er hebben zich nu 4 mensen aangemeld, en goed als iedereen nogmaals doorgeeft wanneer die aanwezig is.
 • 7 sept: Oldtimer festival: Marian en Jos doen de coördinatie en Marian is contactpersoon. Gert-Jan1 geeft dit door aan de organisatie.
 • 10 november 10.30-12.30 uur: schoonmaken omgeving Erfgooiers College (na de reünie op 9 nov): Gert-Jan2 en Monica, Gert-Jan2 is contactpersoon en neemt ook contact op met Erfgooiers College als mensen willen meehelpen.  Aansluitend een ‘gezellige’ broodjeslunch van Mnica en Gert-Jan2
 • nog te bepalen i.o.v. 1276 (Joan van Haaften), vorig jaar was de actie op 21-10. Gert-Jan2 neemt contact op met Joan.
 • 22 maart 2020: Lenteschoonmaak, contactpersonen Anne en Ellen?
 • zaterdag 4 juli 2020: Liberty day, vakantieschoonmaak, contactpersonen Leonard en Karin? Aansluitend evaluatie: hoe gaan we verder en eventueel nieuwe data prikken.

II. Aanpassen Werkwijze:

 • Gert-Jan1 neemt contact op met Noortje Voulon (na 24 juni ivm haar vakantie) voor een container/bunker die ergens geplaatst kan worden waar een actie is. Deze container heeft de prikstokken, zakken en handschoenen met een slot waarvan de coordinator de sleutel krijgt. Werkwijze afspreken voor plaatsen, sleutel en weer ophalen door de gemeente.
 • Gert-Jan1 vraagt ook om mogelijkheden voor extra publiciteit, bijv. spandoeken die dan in de week voor de Opruimactie kunnen worden opgehangen op de bekende plekken, de informatie-lichtbak (bij binnenkomen Huizen), en in de rubriek De Omrooper in het Nieuwsblad voor Huizen.
 • Ook van belang is te weten of de Tomingroep niet net in de week vooraf al schoongemaakt heeft. Gert-Jan1 vraagt hoe we dat kunnen checken.
 • Ger-Jan1 vraagt ook of er Beachvlaggen te bestellen zijn om bij drukke punten (zoals A27 op- en afritten), automobilisten te waarschuwen en tegelijkertijd reclame te maken voor Huizen Schoon.
 • Gert-Jan1 blijft vooralsnog de website Huizenschoon.nl en FB bijhouden, d.w.z. als mensen hem nieuwsberichten sturen dan plaatst hij die.
 • E-mail: info@huizenschoon.nl krijgt nu veel Spam. Gert-Jan1 onderzoekt oplossing, indien geen geschikt Spam filter via WordPress zonder kosten, dan wordt overgeschakeld naar een Gmail adres.

ad 2.

III. Ondersteunen van initiatieven van anderen

 • Rotary gaat komende 3 jaar alle evenementen in Huizen ‘plastic-vrij’ proberen te maken, dit jaar al Theaterroute en Havendagen.
 • Gert-Jan2 vraagt Rotary Huizen-Gooimeer of bij ‘zero-waste’ evenementen ook ‘reclame’ voor Huizen Schoon gemaakt kan worden.
 • Als bedrijven of buurten (bijv. in kader van Buurten met Buren van Lisette Otto van Rotary, of met Burendag) een actie willen doen, dan moeten ze via Huizen Schoon informatie kunnen vinden. Bijvoorbeeld hoe de prikstokken geleend kunnen worden bij de gemeente (de container).
 • In het kader van de ‘School Challenge’ benadert Rotary nu alle basisscholen en kunnen Trash hunt acties worden gepland als onderdeel van een educatieprogramma. Gert-Jan2 is contactpersoon.
 • De middelbare scholen komen later aan de beurt, en waar mogelijk kunnen de coördinatoren daar zelf acties plannen.
 • Via website en FB kunnen we publiciteit geven aan deze acties.
 • Volgend jaar nadenken of en hoe we (i.s.m. Rotary of anderen) aandacht kunnen besteden aan minder afval bij de Avond4Daagse (25-28 mei 2020) en bij de Triathlon (bijv. met waterbolletjes, https://www.runnersworld.com/nl/nieuws/interessant/a27305906/londen-marathon-bespaart-plastic-waterbolletjes/)

ad 3. 

Dit doen we door gezellig met elkaar te prikken en Monica en Gert-Jan zorgen voor een lunch op 10 nov.

In aanvulling op bovenstaande nog het WhatsApp voorstel van Karin:

Huizen Schoon Flits: Dat houdt in dat je op een door jouw gekozen moment in een door gekozen straat/wijk vuil verzameld zo lang je daar zin in hebt. Een foto met melding in de groep zorgt dat  mensen actief zijn. Ik heb vanochtend een deel van dr Gemeenlandslaan gedaan.

Leuk plan! En als je een half uur of uur voor dat je  gaat prikken dat hier meldt komt er misschien iemand mee helpen!

Nog beter: dag van tevoren vragen of er iemand mee wil: trash daten heet dat, gewoon gezellig hè Monica! Zie trashless.earth voor nog veel meer ideeën! 

Delen

Albert Heijn stopt als sponsor

Einde sponsoring

Zojuist hebben wij het bericht ontvangen dat Albert Heijn Oostermeent niet langer als sponsor zal optreden voor onze acties. Onderstaand het antwoord van de ass. supermarktmanager:

“Helaas is ons sponsorbudget dit jaar niet meer zo hoog als dat het was. Daarom moeten wij keuzes maken waar wij wel en niet aan mee doen. Helaas kunnen wij voor jullie niets betekenen omdat er andere keuzes gemaakt zijn. Succes verder,”

Delen

Plus van den Hoven sponsort Huizen Schoon op Harleydag

PLUS van den Hoven – Huizen

Tijdens de Harleydag op 11 mei worden de vrijwilligers van Huizen Schoon voorzien van de broodjes, beleg, koffie en thee door supermarkt Plus van den Hoven uit de Oostermeent. Hierdoor worden wij weer in staat gesteld om vol energie onze boodschap uit te dragen en het evenemententerrein zwerfafvalvrij te houden.

Daarnaast zullen ook de bezoekers door de super niet vergeten worden.

Delen

Sponsor vs Rosnops

Een sponsor is een begunstiger in de ruimste zin van het woord. Een Rosnops is een “omgekeerde” sponsor. Een soort van tegenwerker dus eigenlijk.

In oktober hebben wij sponsoring vanuit de Haven van Huizen toegezegd gekregen., met leuke afspraken welke álle vrijwilligers aangingen. Hiervan waren een groot aantal van jullie én de wethouder Marlous Verbeek getuige tijdens onze grote schoonmaakactie. Op onze hesjes is er naast de naam Huizen Schoon ook voor gekozen om onze grootste sponsoren te vermelden. De gemeente Huizen én De Haven van Huizen.

Onlangs hebben wij onderstaand, zeer teleurstellend, antwoord op onze mails ontvangen: “Wellicht komt dit even rauw op uw dak maar afspraken die gemaakt zijn met een management wat niet meer werkzaam is binnen onze organisatie is voor  geen reden tot continuering van een sponsoring”.

Omdat het leven verder gaat wordt er inmiddels omgekeken naar andere samenwerkingsverbanden om tot een verdere continuering van Huizen Schoon te kunnen komen.

Delen

Opruimwandelen

Wandelen, wie doet dat nou niet graag? Maar je kan het nóg leuker maken door tijdens het wandelen zwerfafval te rapen en zo ook de buurt weer wat schoner te maken!

In het oude dorp heeft Hedwig het idee opgevat om elke twee weken een stuk te gaan zwerfafvalwandelen (wie een leuke afkorting weet mag het zeggen). Tijdens deze wandeling door het dorp of op andere locaties wordt dan ook gelijk de gevonden rommel opgepakt, meegenomen en in de kliko gestopt. Een win/win situatie dus! Je haalt een gezonde frisse neus én de omgeving wordt schoner!

Heb je interesse om met Hedwig mee te lopen laat dat dan even weten via info@huizenschoon.nl of reageer op de Facebookpagina. Wij brengen jullie dan met elkaar in contact.

Delen

Nationale opschoondag 2019

Beste vrijwilligers,

Ondanks het succes van de afgelopen actie op 23 februari moeten we helaas de volgende actie, tijdens de landelijke opschoondag op 23 maart annuleren . Hebben we vorig jaar al deze actie aangekondigd op de website, tot op heden zijn er geen aanmeldingen binnengekomen. Dit is voor ons reden geweest om de aangekondigde Huizen Schoon actie te schrappen. Zonder vrijwilligers…… geen actie.

Mochten jullie zelf toch op andere wijze actief willen deelnemen aan de landelijke opschoondag dan wensen wij jullie uiteraard veel succes toe. Op de website van Supporter van Schoon kan je aangekondigde acties terugvinden. Mocht je handschoenen of zakken nodig hebben dan kan je die bij ons komen ophalen.

Delen