Wijzigingen Huizen Schoon

Beste lezers,

Onlangs heeft er een overleg plaatsgevonden tussen een aantal vrijwilligers om eens te kijken hoe we Huizen Schoon op een wat breder draagvlak zouden kunnen voortzetten.

Onderstaand vinden jullie het verslag van dit overleg. Mocht je zelf nog ideeën hebben of wellicht een bijdrage willen leveren in bijvoorbeeld het organiseren van een actie, laat dat dan even weten door op de Facebookpagina een reactie achter te laten.

Aanwezig: Gert-Jan Nagel (Gert-Jan1), Jos van Wier, Monica Lemmens, Marian van den Berge en Gert-Jan van Dommelen (Gert-Jan2)

Doel Huizen Schoon:

1. Bewustwording en publiciteit 2. Reduceren en voorkomen van afval in de natuur 3. Gezelligheid

ad 1.

I. Eigen Opruimacties:

We gaan komend jaar 4-5x een opruimactie organiseren waarbij de focus ligt op afval opruimen op een bepaalde locatie, en niet/minder op het aanwezig zijn op een evenement:

 • 22 juni, komende zaterdag, Havendag: Gert-Jan1 verzorgt nog de coördinatie. Er hebben zich nu 4 mensen aangemeld, en goed als iedereen nogmaals doorgeeft wanneer die aanwezig is.
 • 7 sept: Oldtimer festival: Marian en Jos doen de coördinatie en Marian is contactpersoon. Gert-Jan1 geeft dit door aan de organisatie.
 • 10 november 10.30-12.30 uur: schoonmaken omgeving Erfgooiers College (na de reünie op 9 nov): Gert-Jan2 en Monica, Gert-Jan2 is contactpersoon en neemt ook contact op met Erfgooiers College als mensen willen meehelpen.  Aansluitend een ‘gezellige’ broodjeslunch van Mnica en Gert-Jan2
 • nog te bepalen i.o.v. 1276 (Joan van Haaften), vorig jaar was de actie op 21-10. Gert-Jan2 neemt contact op met Joan.
 • 22 maart 2020: Lenteschoonmaak, contactpersonen Anne en Ellen?
 • zaterdag 4 juli 2020: Liberty day, vakantieschoonmaak, contactpersonen Leonard en Karin? Aansluitend evaluatie: hoe gaan we verder en eventueel nieuwe data prikken.

II. Aanpassen Werkwijze:

 • Gert-Jan1 neemt contact op met Noortje Voulon (na 24 juni ivm haar vakantie) voor een container/bunker die ergens geplaatst kan worden waar een actie is. Deze container heeft de prikstokken, zakken en handschoenen met een slot waarvan de coordinator de sleutel krijgt. Werkwijze afspreken voor plaatsen, sleutel en weer ophalen door de gemeente.
 • Gert-Jan1 vraagt ook om mogelijkheden voor extra publiciteit, bijv. spandoeken die dan in de week voor de Opruimactie kunnen worden opgehangen op de bekende plekken, de informatie-lichtbak (bij binnenkomen Huizen), en in de rubriek De Omrooper in het Nieuwsblad voor Huizen.
 • Ook van belang is te weten of de Tomingroep niet net in de week vooraf al schoongemaakt heeft. Gert-Jan1 vraagt hoe we dat kunnen checken.
 • Ger-Jan1 vraagt ook of er Beachvlaggen te bestellen zijn om bij drukke punten (zoals A27 op- en afritten), automobilisten te waarschuwen en tegelijkertijd reclame te maken voor Huizen Schoon.
 • Gert-Jan1 blijft vooralsnog de website Huizenschoon.nl en FB bijhouden, d.w.z. als mensen hem nieuwsberichten sturen dan plaatst hij die.
 • E-mail: info@huizenschoon.nl krijgt nu veel Spam. Gert-Jan1 onderzoekt oplossing, indien geen geschikt Spam filter via WordPress zonder kosten, dan wordt overgeschakeld naar een Gmail adres.

ad 2.

III. Ondersteunen van initiatieven van anderen

 • Rotary gaat komende 3 jaar alle evenementen in Huizen ‘plastic-vrij’ proberen te maken, dit jaar al Theaterroute en Havendagen.
 • Gert-Jan2 vraagt Rotary Huizen-Gooimeer of bij ‘zero-waste’ evenementen ook ‘reclame’ voor Huizen Schoon gemaakt kan worden.
 • Als bedrijven of buurten (bijv. in kader van Buurten met Buren van Lisette Otto van Rotary, of met Burendag) een actie willen doen, dan moeten ze via Huizen Schoon informatie kunnen vinden. Bijvoorbeeld hoe de prikstokken geleend kunnen worden bij de gemeente (de container).
 • In het kader van de ‘School Challenge’ benadert Rotary nu alle basisscholen en kunnen Trash hunt acties worden gepland als onderdeel van een educatieprogramma. Gert-Jan2 is contactpersoon.
 • De middelbare scholen komen later aan de beurt, en waar mogelijk kunnen de coördinatoren daar zelf acties plannen.
 • Via website en FB kunnen we publiciteit geven aan deze acties.
 • Volgend jaar nadenken of en hoe we (i.s.m. Rotary of anderen) aandacht kunnen besteden aan minder afval bij de Avond4Daagse (25-28 mei 2020) en bij de Triathlon (bijv. met waterbolletjes, https://www.runnersworld.com/nl/nieuws/interessant/a27305906/londen-marathon-bespaart-plastic-waterbolletjes/)

ad 3. 

Dit doen we door gezellig met elkaar te prikken en Monica en Gert-Jan zorgen voor een lunch op 10 nov.

In aanvulling op bovenstaande nog het WhatsApp voorstel van Karin:

Huizen Schoon Flits: Dat houdt in dat je op een door jouw gekozen moment in een door gekozen straat/wijk vuil verzameld zo lang je daar zin in hebt. Een foto met melding in de groep zorgt dat  mensen actief zijn. Ik heb vanochtend een deel van dr Gemeenlandslaan gedaan.

Leuk plan! En als je een half uur of uur voor dat je  gaat prikken dat hier meldt komt er misschien iemand mee helpen!

Nog beter: dag van tevoren vragen of er iemand mee wil: trash daten heet dat, gewoon gezellig hè Monica! Zie trashless.earth voor nog veel meer ideeën! 

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *